Begin april nieuwe CT scan bij Lingehoeve Diergeneeskunde

Een enkeling van u zal het inmiddels al gemerkt hebben. Er kunnen recent geen CT scans worden gemaakt op onze kliniek, onze excuses voor het ongemak. Vanaf begin april zal onze kliniek deze dienst weer kunnen aanbieden met een nieuwe CT scan. Door de tijdelijke verbouwing kunnen we uw paard en huisdier in de nabije toekomst van een nog betere onderzoeksmethode voorzien.

In 2006 waren we in Nederland de eerste kliniek met een CT scan. Nu anno 2018, wordt Lingehoeve diergeneeskunde gedeeltelijk verbouwd, en krijgen we vanaf begin april een nieuwe CT scan. Hiermee zijn we in Nederland de eerste kliniek die de beschikking heeft over dit type CT scan. Deze CT scan zorgt voor een uitgebreidere en betere diagnostiek in de geneeskunde voor paarden en gezelschapsdieren. Nu vraagt u zich af wat de voordelen daarvan voor u als eigenaar zijn. We zetten ze graag voor u op een rijtje:

Paard:

  1. Een groot voordeel is dat de paarden staande in de CT scan kunnen worden onderzocht aan het hoofd, gebit en een deel van de nek. Door deze staande methode is er geen algehele narcose nodig, maar wordt het paard alleen gesedeerd. Daarmee is er geen anesthesierisico, welke toch vaak als spannend wordt ervaren door de eigenaar.
  2. De nieuwe CT scan kan traploos worden gebracht tot de hoogte van het paard middels een lift, zonder dat het paard hoeft te worden verplaatst. Het paard kan daardoor normaal op de vloer blijven staan, wat comfortabeler is voor het dier.
  3. Tot op heden werden de behandelingen van onze gebitsspecialisten uitgevoerd aan de hand van röntgenfoto’s. Met de komst van de CT scan kunnen we op dit terrein een betere en nieuwe diagnostiek aanbieden. Door een staande CT scan te maken van het gebit, kunnen onze specialisten het gebit vele malen beter in beeld brengen, waardoor er een nog beter behandelplan kan worden afgestemd met u.
  4. Voor een aantal onderzoeken moeten de paarden nog wel onder narcose, maar door de zeer korte scantijd is de tijdsduur ervan zeer beperkt. Onderzoeken aan de ondervoet, sprong, carpus en knie moeten nog steeds liggend worden uitgevoerd, onder andere door het gebruik van contrast en daardoor de noodzaak tot absolute bewegingsloosheid.
  5. De staande CT scans kunnen poliklinisch worden uitgevoerd, waardoor de resultaten meteen besproken kunnen worden en uw paard  in het merendeel van de gevallen niet hoeft te overnachten.

Gezelschapsdieren:

  1. Door de komst van de nieuwe CT scan kunnen we u als klant en huisdier een betere en uitgebreidere diagnostiek bieden.
  2. De nieuwe CT scan is sneller dan de huidige CT scan, waardoor het tijdsbestek dat uw huisdier onder narcose is, wordt verkort.
  3. Door de aanwezigheid van ervaren chirurgen kan na het stellen van de diagnose, de behandeling bij ons op de kliniek plaatsvinden. Zo worden wachttijden tussen het stellen van de diagnose en het uitvoeren van de ingreep aanzienlijk verkort.