geboortehulp bij vleesvee

geboortehulp bij vleesvee

Normaal bevleesde rassen
Doorgaans kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. In sommige gevallen is hulp bieden echter noodzakelijk en dan is het belangrijk dat op het juiste moment en op de juiste manier hulp geboden wordt. Het geboorteproces bij normaal bevleesde dieren verloopt ongeveer gelijk aan dat van een melkkoe. Kijk voor tips en adviezen rondom het geboorteproces en het verlenen van geboortehulp bij koeien bij “geboortehulp“.

Zwaar bevleesde rassen (dikbillen)
Sommige koeienrassen die opvallend zwaar bevleesd zijn (“dikbillen”), kunnen hun kalf doorgaans niet zelfstandig  op de wereld zetten. Een natuurlijke geboorte is dan vaak uitgesloten, omdat het kalf daar (relatief) te groot voor is. Bij dat type koe doen we vaak een keizersnede.
Heeft u dikbillen en moet er een dier kalven? Hou er dan rekening mee dat de kalveren vaak moeilijker ter wereld komen en dat er een grote kans is dat het kalf met een keizersnede geboren moet worden. Roep dus zeker bij dit type koeien op tijd de hulp van een dierenarts in!

Hulp van de dierenarts inroepen
Als u twijfelt of een verlossing gaat lukken, of als u merkt dat het sowieso niet gaat lukken, bel dan altijd zo snel mogelijk met onze praktijk. Wij zijn voor spoedgevallen 24 uur per dag beschikbaar op 0488-482900. Snel ingrijpen betekent meestal het verschil tussen en leven en dood. Soms zullen wij na lichamelijk onderzoek kiezen voor een keizersnede, de meeste koeien herstellen daarvan heel vlot en als de beslissing om “te gaan snijden” op tijd genomen wordt, wordt het kalf meestal levend en wel geboren.
Roept u onze hulp in bij een verlossing? Dan kunt u ons helpen door te zorgen dat er minimaal één emmer schoon warm en één emmer schoon koud water klaarstaat, een paar schone handdoeken of theedoeken zijn ook altijd handig. Zorg daarnaast dat de koe een halster om heeft en bij voorkeur in een strohok staat. Voldoende licht (soms kan een bouwlamp uitkomst bieden) maakt ons werk ook veel makkelijker, daarnaast is het verstandig om de verloskrik vast klaar te zetten (“beter mee verlegen dan om verlegen”).
Vermoedt u dat wij een keizersnede gaan doen? Dan is een tafel om spullen op te leggen en een extra emmer schoon warm water geen overbodige luxe.

Uw dieren in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen.

Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).