embryo-spoeling

embryo-spoeling

Het spoelen van koeien voor de winning van embryo’s gebeurt niet alleen door KI-organisaties of bij koeien waarvoor interesse is vanuit KI-organisaties. Ook het spoelen van koeien voor “eigen gebruik” van de embryo’s is goed mogelijk en lang niet altijd een enorme investering!
Een koe uit een goede familie, die altijd goed en probleemloos geproduceerd heeft, daarvan wil toch iedereen meer dochters op stal?

Een koe die mogelijk gespoeld gaat worden voor de winning van embryo’s wordt altijd eerst rectaal onderzocht om te controleren of ze goed in cyclus is. Daarna krijgt ze gedurende een aantal dagen een kuur met hormonen, waardoor ze een verhoogd aantal eisprongen krijgt als ze tochtig is. De hormonen mag u als eigenaar zelf toedienen.
Als de koe tochtig is, moet ze twee keer geïnsemineerd worden om de kans op bevruchting van de eicellen zo groot mogelijk te maken.
Zeven dagen na de tocht moet de koe gespoeld worden. Dit gebeurt met speciale vloeistof, die na het spoelen gezeefd en met de microscoop onderzocht wordt. De embryo’s zijn nog niet met het blote oog zichtbaar.

De gewonnen embryo’s (gemiddeld vijf bij spoeling van een koe, zes bij vaarzen) kunnen nadat ze gewassen en beoordeeld zijn, direct bij andere koeien ingezet worden. Embryo’s die niet direct ingezet worden, kunnen worden ingevroren, zodat ze later ingezet kunnen worden.

De donor-koe krijgt na het spoelen altijd hormonen om de baarmoeder schoon te maken en de normale cyclus weer op gang te krijgen.

Uw dieren in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen.

Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ‘s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).