Embryo inzetten

Embryo inzetten

Als u nieuwe dieren wilt toevoegen aan uw koppel zonder de risico’s van ziekte-insleep, dan is het inzetten van embryo’s een mogelijkheid.
U kunt dan bijvoorbeeld embryo’s aankopen uit een koefamilie waar u graag nakomelingen van hebt. Bovendien is het importeren van levend vee uit het buitenland vaak lastig, terwijl het importeren van embryo’s relatief makkelijk is. Zo kunt u dus ook vanuit het buitenland (denk bijvoorbeeld ook aan Amerika, Canada of Australië) genetisch hoogwaardige dieren krijgen.

Als u embryo’s aankoopt, worden die doorgaans bevroren (in vloeibare stikstof) geleverd. U kunt de embryo’s thuis in een stikstofvat bewaren tot u ze laat inzetten. U kunt er ook voor kiezen om uw embryo’s (kosteloos) bij ons op te slaan in een stikstofvat. Zo kunt u de embryo’s bewaren tot u een geschikte draagmoeder-koe hebt.

Het inzetten van een embryo is een vrij kleine “ingreep”, die te vergelijken is met kunstmatige inseminatie. Het inzetten van een embryo vindt echter niet plaats tijdens de tocht, maar zeven dagen later. Bovendien wordt het embryo wat dieper in de baarmoeder geplaatst dan sperma.
Voordat het embryo ontdooit kan worden, moet de draagmoeder rectaal onderzocht worden. We controleren dan of de koe inderdaad zeven dagen eerder tochtig geweest is en of het geslachtsapparaat gezond is. Als de koe (of pink) geschikt is als draagmoeder, wordt het embryo ontdooid en (onder rectale begeleiding) ingezet.

Als u meer informatie wil over de mogelijkheden om embryo’s in te zetten bij uw koeien, neem dan gerust contact op met onze praktijk (bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur van 8:00 u -9:00 u).

Uw dieren in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen.

Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ‘s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).