Aandoeningen

Aandoeningen

Hieronder wordt een aantal veel voorkomende aandoeningen van de fret beschreven. Twijfelt u over de gezondheid van uw fret dan is het verstandig om een afspraak te maken. Dit is een lijst met symptomen die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen:

 • Niezen of hoesten
 • Kale huid
 • Schilferige mottige vacht
 • Vieze oren of ogen
 • Niet of niet goed eten
 • Diarree
 • Braken
 • Vermageren
 • Sloom, niet speels en nieuwsgierig zijn

 

Oorproblemen

Oorproblemen bij de fret worden meestal veroorzaakt door oormijt. Dit geeft vieze oren met donkerbruine of zwarte oorsmeer en uw fret kan last hebben van flinke jeuk. De oormijten kunnen afkomstig zijn van honden, katten of andere fretten. Behandeling van oormijt kan met een druppelpipet (Stronghold®) in de nek. Stronghold® werkt ook tegen vlooien.

Kale staarten

Bij veel fretten dunt in de zomer en de herfst de beharing van de staart behoorlijk uit. De oorzaak is onbekend. Zolang het niet verder gaat dan het begin van de staart is er niets aan de hand en lost het probleem zich vanzelf weer op.

Beenmergdepressie

Bij loopse vrouwtjes die niet worden gedekt, kan door de hoge oestrogeenspiegel een beenmergdepressie optreden. Het beenmerg produceert dan onvoldoende rode en witte bloedcellen. Hierdoor is de fret gevoeliger voor ontstekingen, ontstaat bloedarmoede en kunnen bloedingen ontstaan. Een beenmergdepressie is te herkennen aan gezwollen schaamlippen, vaginale uitvloeiing, beiderzijdse kaalheid en puntbloedingen (kleine puntvormige vlekjes op de huid, als gevolg van bloedinkjes uit haarvaten net onder het huidoppervlak). De behandeling bestaat uit sterilisatie (als de conditie van de fret een operatie toelaat) of een hormoonimplantaat. Om een beenmergdepressie te voorkomen is het aan te raden de fret op een leeftijd van zes tot acht maanden te steriliseren. Tegenwoordig kan ook preventief een hormoonimplantaat worden geplaatst.

Bijnierproblemen

De bijnieren zijn twee kleine organen die vlak bij de nieren liggen en hormonen produceren die nodig zijn voor de stofwisseling van de fret. Bij fretten vanaf drie jaar kunnen de bijnieren ontaarden. De bijnieren gaan te veel geslachtshormonen produceren (androgenen, oestrogenen en progesteron) waardoor uw fret ziek wordt. Meestal betreft het een goedaardige ontaarding van de bijnieren maar soms komt ook een kwaadaardige tumor voor.

Symptomen die hierbij vaak voorkomen zijn onder andere:

 • Droge, dunne vacht
 • Kaalheid (is bij 90% van de fretten met een bijnierprobleem aanwezig)
 • Gezwollen vrouwelijke geslachtsorganen bij een gesteriliseerd vrouwtje
 • Seksueel gedrag bij gesteriliseerde en gecastreerde fretten
 • Jeuk die aanhoudt en verergert. Veel fretten hebben jeuk of last van jeuk zonder dat er sprake is van bijnierproblemen. Als het een oudere fret betreft, kan dit een indicatie zijn van een afwijkende bijnier.
 • De lichaamsgeur wordt sterker. Door de hogere productie van de (geslacht)hormonen neemt de vetsecretie van de huid toe.
 • De fret is veel minder actief/ speels en slaapt veel.
 • Gewichtsverlies.
 • Urineproblemen bij mannelijke fretten. Door de verhoogde (geslacht)hormoonproductie wordt de prostaat vergroot, deze vergrootte prostaat drukt dan op de plasbuis en kan deze zelfs helemaal afsluiten. Dit laatste is levensbedreigend voor de fret.

De symptomen kunnen in de lente en de zomer in lichte mate voorkomen (gelijktijdig met het voorplantings-seizoen). Pas het volgend voorjaar komen de symptomen weer terug en zijn dan duidelijker en meestal blijvend van aard. Niet alle verschijnselen zijn bij elke fret waarneembaar. Het kaal worden valt het meeste op en is bij 90% van de fretten met een bijnierprobleem aanwezig.

Het stellen van de diagnose

Aan de hand van de symptomen is er vaak een verdenking op bijnierproblemen. Lichamelijk onderzoek inclusief buikpalpatie (het afvoelen van de buikorganen) geeft meestal geen afwijkingen. Een echo van de buik kan extra informatie geven. De bijnieren zijn echter zeer klein en soms zijn kleine afwijkingen, zeker in het begin, niet goed zichtbaar met de echo.

Hoe komt het dat zoveel fretten last hebben van die ontaarde bijnieren? 

De oorzaak hiervan is nog niet helemaal opgehelderd, al wordt daar nog steeds onderzoek naar gedaan. In ieder geval worden de bijnieren bij een oudere fret overmatig gestimuleerd doordat in de hersenen meer stimulerende hormonen worden aangemaakt. De bijnieren produceren een overmaat aan geslachtshormonen en dit zorgt voor problemen door invloed op onder andere de huid, geslachtsorganen en prostaat.

Wat is de beste behandeling voor een fret met bijnierproblemen?

 • Een hormoonimplantaat is op dit moment de beste behandeling en moet levenslang worden voortgezet. Een implantaat werkt 1 tot 4 jaar.
 • Het chirurgisch verwijderen van de aangetaste bijnier is in sommige gevallen een optie. Hiervoor verwijzen we u door naar een specialist.

 

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.