Voortplanting

Voortplanting

Een vrouwtjescavia (zeugje) kan al op 4-5 weken vruchtbaar zijn als ze samenwoont met een volwassen mannetje (beertje). Na een draagtijd van 63-68 dagen worden er gemiddeld 2 tot 4 jongen (biggetjes) geboren. Vanaf de eerste dag kunnen de jongen al vast voer eten, maar ze drinken de eerste weken ook nog bij de moeder. Vanaf 5 weken mogen ze bij de moeder weg.

Wilt u een nestje van uw cavia, dan moet het eerste nestje vóór 12 maanden leeftijd geboren worden. Daarna groeien namelijk de twee helften van het bekken aan elkaar, met geboorteproblemen tot gevolg. De beste leeftijd voor een eerste nestje is 6 tot 9 maanden. Na de bevalling kan het zeugje heel snel weer gedekt worden.

Indien een nestje niet de bedoeling is ,dan adviseren we om het beertje te laten castreren. Dit kan op de leeftijd van 3 maanden. Hou er rekening mee dat hij na de castratie nog ongeveer 6 weken vruchtbaar is. Tot die tijd moeten zeug en beer dus gescheiden blijven, maar elkaar wel kunnen zien. Het steriliseren van een zeugje is een lastige ingreep die niet standaard wordt aangeraden.

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.