Aandoeningen

Aandoeningen

Hieronder staat een aantal veel voorkomende problemen bij de cavia. Twijfelt u of uw cavia gezond is, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van een cavia hebben open wortels en blijven daardoor levenslang doorgroeien. Het veelvuldig kauwen op vezelrijk voer (gras, hooi en groenvoer) zorgt er voor dat de tanden en kiezen goed afslijten. Het komt regelmatig voor dat de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van afwijkend kauwen (door pijn of ziekte).  Te lange tanden zorgen ervoor dat de cavia niet meer goed kan eten en drinken. Op de kiezen kunnen scherpe punten ontstaan, dit noemen we haken op de kiezen. Hierdoor raken de wang of de tong beschadigd en zal het dier gaan kwijlen en stoppen met eten.

De volgende symptomen komen vaak voor bij gebitsproblemen en zijn een reden voor een bezoekje aan de dierenarts:

 • kwijlen
 • alleen zacht voedsel eten en hard voer vermijden
 • verminderde eetlust
 • knarsetanden
 • eten uit de bek morsen

De dierenarts zal het gebit van uw cavia controleren. Met een otoscoop (oorlamp) worden de snijtanden en kiezen bekeken. Voor een goed en volledig onderzoek altijd een roesje nodig. Ook kunnen röntgenfoto’s gemaakt worden. Te lange snijtanden worden geslepen. Knippen is niet verstandig omdat de tanden hierbij kunnen splijten, met een abces van de tandwortel tot gevolg. Indien er haken op de kiezen zitten, worden deze onder narcose weggeslepen. De nabehandeling bestaat uit pijnstillers en vaak is dwangvoeding nodig voor enkele dagen, als er al verwondingen waren van de tong of wang. Omdat de tanden en kiezen van de cavia levenslang doorgroeien, zal de gebitsbehandeling regelmatig herhaald moeten worden. De tussentijd waarmee dit moet gebeuren varieert van 4 weken tot soms een half jaar. Voor cavia’s met gebitsproblemen is goede voeding extra belangrijk.

Maagdarmproblemen

Een goed functionerend darmstelsel is heel belangrijk voor een cavia. Goede voeding is hiervoor essentieel. Bij een cavia die ziek is, stress heeft of om een andere reden niet goed eet, ontstaan ook meteen problemen met de darmen. Deze kunnen gaan stilliggen met als gevolg overmatige gasvorming of obstipatie. Hierdoor krijgt het dier buikpijn en zal ook niet geneigd zijn weer uit zichzelf te gaan eten. Een vicieuze cirkel die steeds moeilijker te doorbreken is naarmate de tijd verstrijkt. Hoe eerder u aan de bel trekt, hoe beter de kansen op herstel zijn!

Symptomen van maagdarmproblemen zijn:

 • geen of weinig, te kleine keutels
 • opgezette buik
 • niet of slecht eten
 • lusteloosheid en zwakte
 • ineengedoken zitten
 • vermageren

De dierenarts zal voelen en luisteren naar de buik en ook het gebit goed bekijken. Is er sprake van een gebitsprobleem of andere oorzaak, dan moet dit uiteraard behandeld worden. Soms komen we er niet achter wat het stilliggen van de darmen heeft veroorzaakt. Stress of een plotselinge verandering van voeding kan een rol spelen. Een röntgenfoto of echo van de buik geeft een overzicht van de buik, waarop bijvoorbeeld gas zichtbaar kan zijn. In alle gevallen is het belangrijk om de darmen zo snel mogelijk weer op gang te helpen. Zolang de cavia niet zelf eet, is dwangvoeding nodig. Pijnstillers (tegen de buikpijn die met stilliggende darmen gepaard gaat) en medicatie om de beweging van de darmen te stimuleren moeten worden gegeven totdat de cavia weer goed zelf eet en keutelt.

Tekort aan vitamine C (scheurbuik)

Dit kan veroorzaakt worden door verkeerde voeding of voeding die te lang bewaard is gebleven. Verschijnselen zijn slecht of niet eten, diarree, knarsentanden of andere uitingen van pijn, kreupelheid, ruwe vacht, slecht genezen van wondjes en de dieren zijn extra gevoelig voor infecties.

Huidproblemen

De meest voorkomende oorzaak is schurft. Dit wordt veroorzaakt door een mijt die zich in de huid ingraaft. Dit gaat gepaard met veel jeuk, kale plekjes en korstjes. Het is besmettelijk voor andere cavia’s.

Een ander huidprobleem is schimmel, wat meer voorkomt bij jonge cavia’s. Dit geeft ronde kale plekken en haaruitval. Meestal hebben ze hier niet veel jeuk van. Schimmel is besmettelijk voor andere dieren en mensen.

Voetproblemen

Dit kan voorkomen bij cavia’s die veel op een harde ondergrond lopen of een scherpe, harde bodembedekking hebben. Hierdoor kan pododermatitis optreden: bobbels en ontstekingen onder de voetzooltjes. Het komt sneller voor bij cavia’s die te dik zijn of weinig beweging hebben. Het is erg pijnlijk en lastig te behandelen, dus voorkomen is beter dan genezen.

 

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.