Bevalling

Bevalling

Gemiddeld 63 dagen na de dekking is het moment daar: de poes gaat bevallen. Meestal verloopt dit zonder problemen, maar het blijft een spannende gebeurtenis. Een goede voorbereiding is het halve werk. Rust, warmte, optimale hygiëne en geduld zijn toverwoorden tijdens en na de bevalling.

Van tevoren

Omdat katten heel creatief zijn in het vinden van een plek, is het handig om de poes al te laten wennen aan de plek waar ze rustig kan bevallen. Dit kan bijvoorbeeld een werpkist zijn. Belangrijk is dan dat deze gemaakt is van materiaal dat schoon, droog en goed te ontsmetten is. De ruimte waar de werpkist staat moet rustig, tochtvrij en goed te verwarmen zijn. Tijdens de bevalling is het handig om een aantal dingen bij de hand te hebben: handdoeken, keukenrol, schaartje, slijmzuigertje, flosdraad (om de navelstrengen af te binden), jodium, thermometer, handschoenen, afvalemmer, weegschaal, warmtelamp en/of kruiken.

De bevalling zelf verloopt in verschillende fases:

De ontsluitingsfase

Wanneer de geboorte nadert gaat de poes op zoek naar een rustig plekje om te bevallen. Vaak is ze ongedurig en vertoont nesteldrang. Ook kan ze vaker naar de kattenbak gaan. Veel katten verliezen helder tot melkwit, taai slijm. Dit is een teken dat de ontsluiting en bevalling binnen 24 uur gaan plaats vinden. Soms zijn in deze fase al voorweeën te zien of te voelen. Tijdens deze samentrekkingen van de baarmoeder drijven de kittens langzaam richting de baarmoedermond. Deze fase duurt gemiddeld 12 uur. Vervolgens opent de baarmoedermond zich geleidelijk om de kittens door te laten. Dit noemen we de ontsluiting. De poes is dan vaak onrustig en kan gaan hijgen.

De uitdrijvingsfase

Het moment waarop de poes begint te persen luidt de uitdrijvingsfase in. Dit betekent dat er een kitten in het geboortekanaal (het bekken) is gedreven, waardoor de persweeën worden opgewekt. Hierbij ziet u de buik krachtig samentrekken. Door de druk wordt het kitten langzaam naar buiten geduwd. Omdat het geboortekanaal moet worden opgerekt, neemt dit bij het eerste kitten vaak wat langer (tot enkele uren) in beslag. Ook de grootte en de ligging van de kittens (kop- of stuitligging) spelen een rol in de duur van de uitdrijving. Meestal komt de vruchtblaas als eerste naar buiten, maar het kan ook zijn dat u als eerste een kitten ziet en dat de vruchtblaas daarna komt. Zodra u een vruchtblaas of kitten ziet in de vulva, mag de poes maximaal 1 uur persen. Is het kitten dan nog niet geboren, dan moet u contact opnemen met de dierenarts.

De tijd tussen de geboorte van de kittens is gemiddeld 3 kwartier. Het kan ook voorkomen dat er enkele uren tussen 2 kittens zit. Dit is geen reden tot bezorgdheid zolang de poes rustig is en niet aan het persen is. Langdurig persen zonder vordering kan betekenen dat het kitten niet goed ligt. Laat dit niet langer dan 20 minuten op zijn beloop en bel de dierenarts.

Als de poes 2 tot 3 uur na de geboorte van het laatste kitten niet of nauwelijks meer perst terwijl er (vermoedelijk) nog wel kittens in de baarmoeder aanwezig zijn, dan is meestal sprake van weeënzwakte. Na onderzoek kan de dierenarts een injectie geven om de weeën weer op gang te helpen.

Nazorg

Een poes die voor de eerste keer bevalt kan soms schrikken van de bewegingen en geluiden van de kittens. Stel haar op haar gemak en let op dat ze niet te wild doet met de kittens, leg deze desnoods even (warm!) apart. De meeste poezen verlenen zelf postnatale hulp maar soms is uw assistentie nodig.

Meestal worden de kittens in de vliezen geboren en trekt de moeder deze kapot om daarna het kitten schoon en droog te likken. Doet ze dit niet, dan moet u de vliezen zelf verwijderen anders zal het kitten stikken. Een pasgeboren kitten kan veel slijm in de neus en bek hebben en dit uit zich in gerochel en benauwdheid. U kunt dan helpen door het vocht uit de neus te vegen en slijm uit het bekje te zuigen met een slijmzuigertje.

De poes bijt meestal de navelstreng door. U kunt deze echter ook zelf verbreken. Doe dit op 2 tot 3 centimeter van de buikwand. Het handigste is afbinden met flosdraad, waarna u de navelstreng doorknipt aan de kant van de nageboorte. Het is verstandig om de navelstreng daarna te ontsmetten met jodium.

Als de poes de kittens niet zelf gaat likken, dan kunt u ze met een handdoek droogwrijven. Dit stimuleert de ademhaling en voorkomt afkoeling.

De nageboorte of placenta wordt meestal kort na een kitten uitgedreven maar dit is niet altijd het geval. De poes zal meestal de nageboortes snel opeten, er zitten veel voedingsstoffen in. Toch is het aan te raden om de poes niet meer dan 5 nageboortes te laten opeten omdat ze er vaak flinke diarree van krijgen. Er moeten evenveel nageboortes uitgedreven worden als er kittens geboren zijn. Als er een nageboorte achterblijft dan kan dit voor flinke problemen zorgen. Een nageboorte lijkt op een brede servetring van enkele millimeters dik.

Zorg dat de kittens na de geboorte gemerkt en gewogen worden. U kunt dan goed in de gaten houden of ze voldoende groeien en tijdig gaan bijvoeren als dit niet het geval is.

Twijfelt u of alle kittens geboren zijn, laat dit dan altijd controleren door de dierenarts.

Bij twijfels en vragen over het verloop van de bevalling is Lingehoeve Diergeneeskunde 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.