Teken en tekenziektes

Teken en tekenziektes

Hoewel ook Nederlandse teken ziektes kunnen overbrengen, is de kans hierop in het buitenland en dan met name in Zuid-Europa groter. Daarom is een goede tekenpreventie in het buitenland extra belangrijk. Vermijd zoveel mogelijk gebieden waar veel teken voorkomen (lage begroeiing en lang gras zijn voorkeurslocaties). Er zijn verschillende tekenwerende en tekendodende middelen op de markt, zoals  verschillende merken spot-on (druppels in de nek) en een tekenband die ook werkt tegen zandvliegjes. Geen tekenbestrijdingsmiddel kan de aanhechting van een enkele teek voorkomen! Ook na het gebruik van deze middelen kunt u dus soms een teek tegen komen bij uw kat. Controleer uw kat dagelijks op teken en verwijder een teek direct met behulp van een speciale tekentang.  Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u uiteraard terecht voor advies op maat over tekenpreventie.

Hieronder staan enkele veel voorkomende tekenziektes beschreven.

Ehrlichiose

Ehrlichia is een parasiet die wordt overgebracht door de bruine hondenteek. Het ziektebeeld kan heel heftig en acuut zijn, maar ook een sluimerend chronisch verloop komt voor. Een tot drie weken na infectie worden vaak sloomheid, slechte eetlust en koorts gezien. Ook kunnen bloedingen en bloedarmoede (door gebrek aan bloedplaatjes en rode bloedcellen) voorkomen. Indien deze acute fase niet wordt herkend, kan jaren later de chronische vorm problemen geven. Deze gaat vaak gepaard met vermagering, wisselende koorts, opgezette lymfklieren, bloedarmoede en ontstekingen in allerlei organen, zoals de nieren, ogen en gewrichten met allerlei vaak vage klachten tot gevolg. Er bestaat geen vaccin tegen Ehrlichiose. Bij katten wordt Ehrlichiose zelden gezien.

Anaplasmose

Deze ziekte is wat minder bekend en wordt overgebracht door een Anaplasma bacterie. Dieren vertonen niet altijd symptomen na infectie, maar als dit wel het geval  is dan lijken de verschijnselen op die van Ehrlichia: koorts, slechte eetlust, soms kreupelheid, braken, diarree en bloedingen door een gebrek aan bloedplaatjes. Deze infectie komt vaak samen met Ehrlichia voor en dan kunnen de symptomen ernstiger zijn. Bij katten komt het veel minder vaak voor. Er bestaat geen vaccin tegen Anaplasmose.

Borreliose (ziekte van Lyme)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie en komt ook in Nederland voor. Bij mensen worden veel vaker ziekteverschijnselen gezien dan bij honden. Meestal worden honden na infectie niet ziek, maar gewrichtsontstekingen kunnen voorkomen. Bij katten is Borreliose zeer zeldzaam. Er is inmiddels een vaccin op de markt, maar dit biedt zeker geen 100% bescherming, dus goede tekenpreventie is het allerbelangrijkste.

Babesiose

Deze ziekte komt bij katten niet voor.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.