Uitleg ziektes

Uitleg ziektes

Tegen de volgende ziektes bij de kat bestaan goede vaccinaties:

Kattenziekte

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het feline pancytopenie virus. Dit is een zeer ernstige virusziekte die het maagdarmkanaal aantast en vaak fataal verloopt. Symptomen zijn braken, diarree en hoge koorts. Uitdroging kan zeer snel optreden. Het virus kan ook de hersenen aantasten, vooral bij kittens. Infectie bij een drachtige poes kan  leiden tot abortus of de geboorte van kittens met hersenverschijnselen. Door het virus wordt bovendien de weerstand verminderd, waardoor andere ziekteverwekkers toe kunnen slaan. Het virus kan heel goed in de omgeving overleven en via kleding of schoenen verspreid worden. Hierdoor kunnen ook binnenkatten die niet in contact komen met andere katten besmet raken. Het vaccin biedt 3 jaar lang bescherming.

Niesziekte

Niesziekte is een veel voorkomende ziekte die voor jonge kittens levensbedreigend kan zijn. De symptomen zijn niezen, neusuitvloeiing, ontstoken ogen, ooguitvloeiing, koorts, slechte eetlust en sloomheid. Ook kunnen zweertjes in de bek ontstaan met speekselen tot gevolg. Niesziekte wordt veroorzaakt door het feline herpes virus en/of het feline calici virus. Het herpesvirus geeft meestal de ernstigste symptomen. Het herstel kan enkele weken in beslag nemen. Bovendien kunnen katten na een infectie drager blijven van het herpesvirus, met levenslang niezen en snotteren tot gevolg. Deze chronische vorm van niesziekte kent vaak acute opflikkeringen van het ziektebeeld in periodes van stress. Het calicivirus geeft mildere symptomen, maar gaat wel vaak gepaard met zweertjes in de bek (tong en gehemelte) en soms op de neus. Het vaccin beschermt gedurende 1 jaar tegen beide virussen.

Bordetella

De bacterie Bordetella bronchiseptica kan een rol spelen bij het optreden van niesziekte. Er is een neusdruppel vaccin beschikbaar dat 1 jaar werkzaam is. Deze extra vaccinatie is soms verplicht als uw kat in pension gaat. Na het toedienen van dit vaccin is het niet ongebruikelijk dat uw kat enkele dagen een klein beetje niest.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës wordt veroorzaakt door het Lyssa virus en is besmettelijk voor huisdieren, wilde dieren en mensen. Het wordt overgebracht door beten en krabben van een besmet dier. In Nederland komt de ziekte op dit moment niet voor, maar het is de laatste jaren regelmatig vastgesteld bij honden die uit Marokko of Bulgarije waren meegenomen. Aangetaste dieren kruipen weg, vertonen ander gedrag en worden vaak agressief. Soms kunnen verlammingsverschijnselen optreden. De ziekte verloopt bijna altijd dodelijk. Gezien het risico voor mensen is rabiës een aangifteplichtige ziekte. Indien de dierenarts een dier verdenkt van rabiës moet dit worden gemeld bij de autoriteiten.

Indien uw kat mee gaat naar het buitenland, is vaccinatie tegen rabiës verplicht. Voor de meeste Europese landen moet deze vaccinatie minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. De vaccinatie is 3 jaar geldig en kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden. Voor reizen naar het buitenland gelden aanvullende eisen en adviezen.  Ook is een Europees Dierenpaspoort verplicht en moet uw kat een chip hebben. Hou er rekening mee dat in het buitenland parasieten voorkomen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Laat u daarom goed adviseren over tijdige maatregelen tegen vlooien, teken, zandvliegjes en wormen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.