Wormen

Wormen

Er zijn verschillende wormensoorten die problemen kunnen geven bij kat en hond. De belangrijkste hiervan zijn spoelwormen, lintwormen, zweepwormen, haakwormen en longwormen.

Hoe merkt u dat uw kat wormen heeft?

Soms vindt u wormen in het braaksel, de ontlasting of de vacht van de kat. Spoelwormen zien eruit als spaghettislierten. Lintwormen zijn herkenbaar als kleine witte bewegende stukjes in de vacht of rond de anus. Op de plek waar de kat ligt, zijn vaak ingedroogde stukjes te vinden die eruit zien als rijstekorrels.

Maar u  merkt het meestal niet als uw kat besmet is met wormen. Symptomen die kunnen voorkomen zijn o.a. braken, diarree, bloed bij de ontlasting, vermageren, verminderde eetlust, jeuk rond de anus, slechte vacht en hoesten. Kittens met  wormen hebben vaak een opvallend dik buikje. Daarnaast vormen wormen ook een risico voor de gezondheid van u en uw gezinsleden!

Behandeling en preventie

Er bestaan veel verschillende ontwormingsmiddelen, zoals pasta, (smakelijke) tabletten of druppels die op de huid in de nek gedruppeld kunnen worden (vaak ook werkzaam tegen vlooien en andere parasieten). Omdat wormen ook bij mensen, vooral bij kinderen, ernstige gezondheidsproblemen kunnen geven, adviseert Lingehoeve Diergeneeskunde om uw dier minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Zeker katten die jagen en veel met andere honden of katten in aanraking komen, besmetten zich elke keer opnieuw. Tenzij er sprake is van een ernstige worminfectie, vindt u geen wormen in de ontlasting. En in tegenstelling tot de vaccinatie die een jaar of langer bescherming biedt, werkt een wormenkuur alleen op het moment dat je deze geeft. Voor kittens geldt een aangepast ontwormschema. Lintwormen worden overgebracht door vlooien. Ziet u dus lintwormen, dan is het noodzakelijk om ook gelijk een vlooienbehandeling in te stellen bij alle huisdieren.

Ziet u voor of na de ontworming (dode) wormen mee komen met de ontlasting? Dan is het verstandig om de ontworming na 3 weken te herhalen, zodat ook alle wormlarven worden afgedood.  Heeft u een oproep ontvangen voor de jaarlijkse enting? Dan is ons advies om 2 weken van tevoren een wormenkuur te geven.

Uiteraard kunt u altijd bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht voor de beste ontwormingsmiddelen en advies over ontwormen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.