Vlooien

Vlooien

Vlooien zijn kleine parasieten in de vacht van onze huisdieren. Zij voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken jeuk en huidirritatie bij mens en dier. Herhaaldelijke infecties met vlooien vormen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een vlooienallergie. Jonge dieren met een ernstige vlooienbesmetting krijgen vaak bloedarmoede.

Hoe weet u  of uw kat vlooien heeft?

Wanneer uw kat zich veel krabt of bijt, is het verstandig de vacht eens van dichtbij te bekijken.

Vooral op de onderrug maar ook in de minder behaarde liezen kunt u vlooien zien en/of zwarte spikkels tegen komen. Dit zijn vlooienpoepjes die bestaan uit verteerd bloed. Als u deze zwarte spikkels op een nat stukje keukenrol doet, kleurt dit rood en weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft. Met een speciale  vlooienkam zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend  op te sporen.

Overigens is het een misverstand te denken dat een vlooienbesmetting iets met slechte hygiëne te maken heeft. Iedere hond of kat kan vlooien krijgen.

Hoe loopt een dier vlooien op?

De meeste mensen denken dat vlooien overspringen van het ene naar het andere dier. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet of nauwelijks gebeurt. Meestal lopen katten en honden vlooien op uit de omgeving. De cyclus van de vlo gaat als volgt:

 • De volwassen vlo  zuigt bloed op een kat of hond
 • Na deze bloedmaaltijd legt het vrouwtje eitjes (enkele honderden tot duizenden)
 • De eitjes vallen buiten of binnen op de grond
 • Uit de eitjes ontstaan larven die wegkruipen naar donkere plekken (kieren/naden/bladeren etc.)
 • De larven voeden zich met vlooienpoep en vervellen enkele keren voordat ze zich verpoppen
 • In de pop ontwikkeld zich een volwassen vlo
 • Onder invloed van warmte en trillingen komt de pop uit en wordt de vlo geboren
 • De vlo wacht in de omgeving op een toevallige passerende hond of kat en bespringt deze
 • Na een bloedmaaltijd worden vervolgens weer eitjes gelegd
 • Zo zullen zich steeds meer vlooien op uw huisdier nestelen

Een bijzonder vervelende situatie is de vlooienplaag. Zoals gezegd hebben de poppen warmte en trillingen nodig om uit te komen. Ontbreekt een van de twee, dan komen de poppen niet uit. Dat is de reden waarom een vlooienplaag vaak ontstaan na een periode van afwezigheid, zoals in de vakantie: de trillingen in huis ontbreken. Alle poppen die in verschillende stadia aanwezig zijn,  ontwikkelen naar het punt toe dat ze op “springen” staan. Dan komt de familie thuis en veroorzaakt  trillingen in huis.  Alle aanwezige poppen komen nu massaal uit en vormen zo een vlooienplaag. Dit kan zulke ernstige vormen aannemen dat ook mensen massaal belaagd worden.

Behandeling van vlooien:

1. Behandeling van het dier zelf. Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw dier is betrouwbaar, veilig, gemakkelijk toe te dienen en  onschadelijk voor u en de omgeving. Bij Lingehoeve Diergeneeskunde zijn meerdere goede vlooienmiddelen verkrijgbaar. Sommigen zijn ook werkzaam tegen teken of wormen.

 • Pipetjes voor in de nek (spot-on) zijn moderne en veilige middelen. Bovendien zijn ze makkelijk toe te dienen. Belangrijk is wel dat u het goed op de huid druppelt, dus niet op de vacht. Het middel wordt opgenomen in de talglaag van de huid
 • Spray: hiermee moet het hele dier goed ingesprayt worden. Dit is meer werk en zeker katten kunnen heftig reageren op het geluid van de spuitbus. De spray is vaak ook geschikt voor hele jonge kittens en pups.
 • Tabletten: het nieuwste middel op de markt is een smakelijke tablet die met de maaltijd gegeven moet worden. Een vlo die bijt, krijgt het middel binnen en sterft binnen 2 seconden. Sommige tabletten werken ook gelijk tegen wormen of teken.
 • Halfjaarlijkse injectie: voor de kat is er een injectie op de markt die eenmaal per 6 maanden gegeven moet worden. Hierbij moet de vlo wel eerst bijten voordat hij het middel binnen krijgt. Vervolgens wordt de vlo steriel, het vrouwtje legt geen eitjes meer. Het middel komt via de vlooienpoep ook bij de larfjes die zich daardoor niet verder ontwikkelen tot pop. Het middel onderbreekt dus de cyclus van de vlo envoorkomt uitbreiding van het vlooienprobleem, maar het doodt geen volwassen vlooien. Heeft uw kat veel vlooien, dan is het verstandig om de injectie de eerste maanden te combineren met een pipet. Voor katten met een vlooienallergie adviseren we om elke maand een pipet te blijven toedienen.
 • Poeders, shampoos en vlooienbanden zijn verouderde middelen die slecht of helemaal niet werken.

2. Behandeling van de omgeving. Heeft u vlooien gezien, dan is het verstandig om regelmatig grondig te stofzuigen om zoveel mogelijk eitjes, larven en poppen te verwijderen. Vooral de ligplekken van de kat verdienen extra aandacht. Ook zijn er bestrijdingssprays voor de omgevings verkrijgbaar.  Hierbij geldt: eerst goed stofzuigen, daarna pas sprayen. Houdt u hierbij altijd aan de veiligheidsvoorschriften.

Preventie: 

De bovengenoemde bestrijdingsmiddelen kunnen ook uitstekend gebruikt worden om nieuwe vlooienbesmettingen te voorkomen. Deze middelen doden eventuele nieuwe vlooien binnen 24 uur en de tabletten zelfs binnen enkele seconden. Zo wordt voorkomen dat deze vlooien weer eitjes leggen en de cyclus zich blijft herhalen.

Aandachtspunten:

Vindt u vlooien bij uw dier, dan is het raadzaam om alle katten en honden in huis te behandelen. Anders blijft het probleem in stand. Verder zijn vlooien tussengastheer van de lintworm. Heeft uw dier veel vlooien of al langer last van vlooien,  dan is het dus verstandig om ook meteen te ontwormen. Uiteraard kunt u altijd bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht voor advies over vlooien en hun bestrijding.

 

 

 

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.