Officiele onderzoeken

Officiele onderzoeken

Bij sommige kattenrassen komen aandoeningen voor die genetisch bepaald en daarmee erfelijk kunnen zijn. Om het ras gezond te houden worden daarom steeds vaker eisen gesteld voordat men met een raskat mag fokken. Een bekend voorbeeld is het bloedonderzoek op kattenaids (FIV) en leukemie (FeLV). Tegenwoordig kunnen veel andere aandoeningen ook met bloedonderzoek (DNA) worden vastgesteld. Voor HCM en PKD is op dit moment nog geen bloedtest beschikbaar. Voor sommige rassen moet daarom een echo gemaakt worden door een erkend radioloog. Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u hiervoor op de dinsdagochtend terecht bij specialist radiologie Maartje Passon.

HCM en PKD

Hypertrofische CardioMyopathie (HCM) is een erfelijke hartafwijking die bij alle katten kan voorkomen, dus niet alleen bij raskatten. De hartspier van de linker hartkamer is hierbij verdikt. Het is heel goed mogelijk dat een kat geen of nauwelijks symptomen vertoont. Verschijnselen die kunnen optreden: verminderde eetlust, versnelde ademhaling, benauwdheid, verlamming van de achterpoten door trombose of plotselinge sterfte. Bij het lichamelijk onderzoek kan soms een hartruis worden gehoord, maar dit is bij veel katten met HCM niet het geval. Om HCM vast te stellen kan een hartecho worden gemaakt. Deze test is bij fokdieren helaas geen 100% garantie, omdat HCM pas op latere leeftijd tot uiting kan komen.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is een erfelijke aandoening van de nieren, waarbij meerdere cystes (met vocht gevulde holtes) in beide nieren aanwezig zijn. Deze cystes kunnen in aantal en grootte variƫren, maar nemen in de loop der jaren verder toe. Het gezonde nierweefsel wordt hierdoor verdrukt en uiteindelijk zal chronisch nierfalen optreden. Symptomen die hierbij passen zijn onder andere: vermindere eetlust, afvallen, veel drinken en plassen, braken en een slechte vacht. Met behulp van een echo is deze aandoening in een vroeg stadium (vanaf 6 maanden leeftijd) vast te stellen.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.