Aanschaf

Aanschaf

Het klinkt misschien cliché maar het moet toch gezegd: “Bezint eer ge begint”.  Voor de aanschaf van een kitten is het belangrijk om over een aantal zaken goed na te denken. Uiteraard is de belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen: heb ik genoeg tijd voor een kat, nu maar ook in de toekomst? Vergeet niet dat een kat gemiddeld 14 jaar oud wordt.

We hebben een aantal punten op een rijtje gezet:

-Neemt u inderdaad een kitten of gaat u voor een volwassen kat, bijvoorbeeld uit het asiel?

-Kiest u voor een raskat of een huis-tuin- en keuken exemplaar?

Bedenk goed welk type kat past bij uw levensstijl en situatie. Denk daarbij aan woonruimte en omgeving (kan de kat naar buiten?), tijd, gezinssamenstelling en uw financiële mogelijkheden. Verdiep u van tevoren in de kenmerken van een ras en ga vooral niet alleen af op het uiterlijk.

-Op welke kosten moet u rekenen? Denk daarbij niet alleen aan de eenmalige kosten voor aanschaf van de kat zelf en benodigdheden als een kattenbak, mand, krabpaal en speeltjes. De kosten voor een pension of eventueel trimsalon kunt u van tevoren redelijk goed inschatten. Dit geldt ook voor de jaarlijkse vaccinaties, regelmatige ontworming en vlooienbehandeling. Maar wat als uw kat ziek wordt of een ongeluk krijgt? De dierenartskosten kunnen in zo’n geval hoog oplopen. Heeft u in dat geval een potje achter de hand of is het verstandig om uw kitten te verzekeren?

Hoe vindt u een betrouwbaar adres voor een kitten?

Kiest u voor een raskat, dan kunt u via de rasvereniging adressen van betrouwbare fokkers vinden. De meeste kittens vinden via via een nieuw baasje. Denk ook eens aan het asiel waar vaak nestjes gevonden kittens worden binnengebracht.

Enkele tips die we kunnen geven:

-Gebruik uw gezond verstand!

-Als u een adres op internet vindt, zoek even verder naar ervaringen met deze aanbieder.

-Ga altijd eerst kijken.

Voor de socialisatie is het het beste als de kittens in huis opgroeien en volop in contact komen met mensen en het liefst ook met andere dieren en kinderen.

Kenmerken van een gezond kitten:

-Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.

-Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.

-Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.

-Een schone neus zonder uitvloeiing.

-Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien.

-Een schone achterkant. Een natte achterkant met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.

-Magere kittens met bolle buikjes hebben vaak wormen.

U heeft het kitten in huis, wat nu?

Maak uw huis van tevoren kitten-proof. Kittens zijn zeer ondernemend en kruipen in de kleinste hoekjes en gaatjes.  Hou deuren en ramen dus goed gesloten! Kamerplanten hebben vaak een grote aantrekkingskracht op katten, denk eraan dat sommige giftig kunnen zijn. Zorg voor een rustig plekje waar het kitten zich kan terugtrekken. Een kartonnen doos met een gat en een dekentje voldoet prima. Een bench kan heel handig zijn, zeker als er andere dieren in huis zijn. Speeltjes zijn een grote bron van vermaak, kies wel voor speeltjes zonder kleine onderdelen die het kitten in kan slikken. Een  krabpaal of krabplankje zorgt ervoor dat het kitten zijn natuurlijke krabgedrag niet uitvoert op de meubels. De kattenbak kunt u het beste op een rustige plek plaatsen, niet in de buurt van het eten en drinken. In de eerste weken is het vaak handig om een bak zonder deksel te kiezen. De meeste kittens zijn al zindelijk omdat ze het gedrag van hun moeder kopieëren. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan vindt u hier praktische tips.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.