Progesteronbepaling

Progesteronbepaling

Een succesvolle voortplanting bij de hond begint bij het bepalen van het juiste moment voor de dekking. Gemiddeld is een teef 3 weken loops. Ergens in deze periode vindt de eisprong plaats en is de teef het meest vruchtbaar. Om de eisprong en daarmee het juiste moment van dekken zo goed mogelijk te voorspellen, kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht voor een progesteronbepaling.

Progesteronbepaling: het hoe en waarom

Bij de cyclus van de hond zijn verschillende hormonen betrokken. Net voor de eisprong gaan de eierstokken meer progesteron (zwangerschapshormoon) produceren. Bereikt het progesteron een bepaalde waarde, dan weten we dat de eisprong heeft plaats gevonden. Aan de hand van de progesteronwaarde geven wij u advies over het juiste dekmoment.

Zodra u de loopsheid bij uw teef heeft opgemerkt (bloederige uitvloeiing, opgezette vulva) kan het progesterongehalte voor het eerst gemeten worden. Is dit nog laag, dan adviseren we om na 2-3 dagen opnieuw te controleren. Komt de waarde al in de buurt van de gewenste waarde (ca. 10 ng/l), dan vragen we u om de progesteron de volgende dag opnieuw te laten meten. Er is dus geen vast patroon van controles, elke teef en elke cyclus is weer anders!

We beschikken over een geavanceerde methode om progesteron in het bloed te meten. Deze Ovucheck plasma heeft een betrouwbaarheid van ruim 98% en wordt uitgevoerd door goed getrainde paraveterinairen. Doorgaans wordt het bloed voor 9 uur ’s ochtends afgenomen. Rond het middaguur krijgt u van ons de uitslag, zodat dezelfde dag nog actie ondernomen kan worden als dit nodig is.

Heeft u vragen over de progesteronbepaling of wilt u een afspraak maken hiervoor, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

 

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.