Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Cavia

Cavia’s worden veel gehouden als huisdier. Het zijn gezellige knaagdieren die goed tam kunnen worden en ook voor kinderen redelijk geschikt zijn. Ze kunnen 4 tot 8 jaar oud worden. Heeft u een cavia of overweegt u er een aan te schaffen, dan vindt u hier de nodige informatie betreft aandoeningen, huisvesting, voeding en voortplanting.

Aanschaf

Houd er rekening mee dat een cavia dagelijks verzorging, aandacht, beweging en goede voeding nodig heeft. Cavia’s zijn groepsdieren en daarom is het aan te raden om ze van jongs af aan met minimaal twee dieren samen te houden. Een mannetje en vrouwtje gaat het beste samen. Denk dan uiteraard wel aan tijdige sterilisatie en castratie! Andere combinaties zijn ook mogelijk, maar niet alle dieren kunnen goed met elkaar samen leven.

Vraag bij de aanschaf van een cavia altijd naar de geschiedenis. Let er op dat de cavia levendig is, schone ogen en neus en een glanzende vacht heeft.

Aandoeningen

Hieronder staan een aantal veel voorkomende problemen bij de cavia. Twijfelt u of uw cavia gezond is, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van een cavia hebben open wortels en blijven daardoor levenslang doorgroeien. Het veelvuldig kauwen op vezelrijk voer (gras, hooi en groenvoer) zorgt er voor dat de tanden en kiezen goed afslijten. Het komt regelmatig voor dat de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van afwijkend kauwen (door pijn of ziekte).  Te lange tanden zorgen ervoor dat de cavia niet meer goed kan eten en drinken. Op de kiezen kunnen scherpe punten ontstaan, dit noemen we haken op de kiezen. Hierdoor raken de wang of de tong beschadigd en zal het dier gaan kwijlen en stoppen met eten. Lees hier verder over gebitsproblemen bij kleine huisdieren.

Maagdarmproblemen

Een goed functionerend darmstelsel is heel belangrijk voor een cavia. Goede voeding is hiervoor essentieel. Bij een cavia die ziek is, stress heeft of om een andere reden niet goed eet, ontstaan ook meteen problemen met de darmen. Deze kunnen gaan stilliggen met als gevolg overmatige gasvorming of obstipatie. Hierdoor krijgt het dier buikpijn en zal ook niet geneigd zijn weer uit zichzelf te gaan eten. Een vicieuze cirkel die steeds moeilijker te doorbreken is naarmate de tijd verstrijkt. Hoe eerder u aan de bel trekt, hoe beter de kansen op herstel zijn! Lees hier meer over maagdarmproblemen bij kleine huisdieren.

Tekort aan vitamine C (scheurbuik)

Dit kan veroorzaakt worden door verkeerde voeding of voeding die te lang bewaard is gebleven. Verschijnselen zijn slecht of niet eten, diarree, knarsetanden of andere uitingen van pijn, kreupelheid, ruwe vacht, slecht genezen van wondjes en de dieren zijn extra gevoelig voor infecties.

Huidproblemen

De meest voorkomende oorzaak is schurft. Dit wordt veroorzaakt door een mijt die zich in de huid ingraaft. Dit gaat gepaard met veel jeuk, kale plekjes en korstjes. Het is besmettelijk voor andere cavia’s.

Een ander huidprobleem is schimmel, wat meer voorkomt bij jonge cavia’s. Dit geeft ronde kale plekken en haaruitval. Meestal hebben ze hier niet veel jeuk van. Schimmel is besmettelijk voor andere dieren en mensen.

Voetproblemen

Dit kan voorkomen bij cavia’s die veel op een harde ondergrond lopen of een scherpe, harde bodembedekking hebben. Hierdoor kan pododermatitis optreden: bobbels en ontstekingen onder de voetzooltjes. Het komt sneller voor bij cavia’s die te dik zijn of weinig beweging hebben. Het is erg pijnlijk en lastig te behandelen, dus voorkomen is beter dan genezen.

Huisvesting

Wij geven als advies een hok met een afmeting van ongeveer 120 bij 50 centimeter. Cavia’s kunnen niet goed klimmen of springen, dus het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 centimeter. Een schuilplek om zich te verstoppen wordt zeer gewaardeerd. Verder moeten de dieren genoeg beweging krijgen, daarvoor kunt u het een ren aan het hok koppelen of de dieren regelmatig elders los laten lopen. Cavia’s zijn knagers, dus zorg ervoor dat snoeren goed zijn weggewerkt en hou een oogje in het zeil.

Er zijn verschillende soorten bodembedekking mogelijk. Belangrijk is dat het niet stoffig is en dat de cavia geen verstopping kan krijgen als het opgegeten wordt.

Cavia’s kunnen slecht tegen hoge temperaturen. Sommige mensen houden hun cavia’s buiten. Dan is het zaak om te zorgen voor een wind- en waterdicht hok met een dikke bodembedekking. Laat ze langzaam wennen aan de koudere buitentemperatuur en pas in de zomer op dat het niet te warm wordt.

Het hok moet minimaal eenmaal per week worden verschoond.

Voeding

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, ze moeten dit dus in voldoende mate binnen krijgen via de voeding. Speciaal caviavoer bevat in principe voldoende vitamine C maar naarmate het voer ouder wordt gaat de hoeveelheid wel achteruit. U kunt voor de zekerheid dagelijks een tabletje vitamine C geven (de meeste cavia’s eten ze als snoepje) maar ook bijvoorbeeld paprika is rijk aan vitamine C. Wees voorzichtig met het voeren van nieuwe soorten voedsel. Begin met hele kleine beetjes, zodat het darmkanaal van de cavia zich rustig aan kan passen.

Hardvoer

Het is beter om pellets (brokjes) te voeren dan gemengd voer. De cavia zoekt hier vaak de lekkere (lees: ongezonde) dingen uit en laat de rest liggen. 20 gram droogvoer per dag is voldoende.

Hooi en groenvoer

Cavia’s moeten onbeperkt toegang hebben tot hooi. Verder kunnen groenten zoals witlof, andijvie, wortelloof en paprika worden gegeven. Gras kan ook gevoerd worden. Voor fruit geldt: overdaad schaadt. Geef hiervan niet meer dan een theelepel per dag. Cavia's - Lingehoeve Diergeneeskunde

Water

Uiteraard moeten cavia’s altijd de beschikking hebben over schoon drinkwater. Een drinkflesje is het makkelijkste. Kies anders voor een waterbak die niet omgegooid kan worden.

TIP: Bij cavia’s die niet eten raakt het maagdarmkanaal heel snel ontregeld. Dit kan al binnen een dag grote gevolgen hebben. Weeg regelmatig uw cavia. Valt de cavia plotseling af of merkt u dat het dier is gestopt met eten, aarzel dan niet en maak meteen een afspraak met uw dierenarts. Hoe eerder een therapie kan worden gestart, hoe groter de kans is op herstel. Om die reden is het ook handig om altijd iets van dwangvoeding in huis te hebben. Een potje Olvarit babyvoeding (wortel zonder vlees of aardappel of fruithapje) volstaat prima maar er zijn ook zakjes bij ons verkrijgbaar met dwangvoeding speciaal voor knaagdieren en konijnen.

Voortplanting

Een vrouwtjescavia (zeugje) kan al op 4-5 weken (gemiddeld bij en leeftijd van 2-3 maanden) vruchtbaar zijn als ze samenwoont met een volwassen mannetje (beertje). Na een draagtijd van 63-68 dagen worden er gemiddeld 2 tot 4 jongen (biggetjes) geboren. Vanaf de eerste dag kunnen de jongen al vast voer eten, maar ze drinken de eerste weken ook nog bij de moeder. Vanaf 5 weken mogen ze bij de moeder weg.

Wilt u een nestje van uw cavia, dan moet het eerste nestje vóór 12 maanden leeftijd geboren worden. Daarna groeien namelijk de twee helften van het bekken aan elkaar, met geboorteproblemen tot gevolg. De beste leeftijd voor een eerste nestje is 6 tot 9 maanden. Na de bevalling kan het zeugje heel snel weer gedekt worden.

Indien een nestje niet de bedoeling is ,dan adviseren we om het beertje te laten castreren. Dit kan op de leeftijd van 3 maanden. Hou er rekening mee dat hij na de castratie nog ongeveer 6 weken vruchtbaar is. Tot die tijd moeten zeug en beer dus gescheiden blijven, maar elkaar wel kunnen zien. Het steriliseren van een zeugje is een lastige ingreep die niet standaard wordt aangeraden.

Balie

Programma's

Als uw huisdier ziek is kan het lijden aan veel verschillende soorten aandoeningen.

Aandoeningen – Lingehoeve Diergeneeskunde

Behandelingen

We kennen veel soorten behandelingen zoals, vaccinaties, sterilisatie & castratie, maar ook zoiets onvermijdelijks als euthanasie.

Hond – Lingehoeve Diergeneeskunde

Buitenland

Gaat uw huisdier mee op vakantie? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Aandoeiningen – Lingehoeve Diergeneeskunde

Euthanasie

U wilt er liever niet aan denken, maar vroeg of laat komt het moment dat u definitief afscheid moet nemen van uw huisdier

OHRA verzekering – Lingehoeve Diergeneeskunde

Verzekeren

Door uw huisdier goed te verzekeren weet u zeker dat u altijd de beste zorg voor uw huisdier kunt betalen.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website