Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Voortplanting

Wilt u een nestje van uw hond of kat? Of wilt u advies over een gezonde voortplanting van uw huisdier? Dan bent u bij de Lingehoeve Diergeneeskunde bij het juiste adres.

Gedurende het gehele traject kunnen we u begeleiden en adviseren. Hierbij kunt u denken aan een voorafgaand onderzoek, een progesteronbepaling (het bepalen van het optimale dektijdstip), de dekking en natuurlijk de daadwerkelijke dracht door middel van een echo.

Geslachtsrijp

Hond

Tussen de leeftijd van zes en veertien maanden wordt een teef voor het eerst loops. Loopsheid houdt in dat het lichaam van de hond klaar is om gedekt te worden. Een teef heeft meerdere loopsheid periodes gedurende haar hele leven. Een periode van loopsheid duurt gemiddeld drie werken. Gedurende deze periode heeft de hond bloederige uitvloeiing. Dit is bij de ene hond veel duidelijker aanwezig dan bij de andere. Ook toont zij deze periode in toenemende mate belangstelling voor de reu. Gedurende een aantal dagen zal ze bereid zijn om zich te laten dekken. De meeste teven worden 2 keer per jaar loops. Reuen zijn geslachtsrijp vanaf de leeftijd van 6 maanden. Wilt u meer informatie over een gezonde voortplanting met uw hond? Neem dan contact op via 0488 48 29 00

Kat

Katten zijn vanaf 6 maanden leeftijd geslachtsrijp. Poezen worden vanaf die leeftijd krols. Wilt u geen nestje, dan adviseert  Lingehoeve Diergeneeskunde om uw kat op 6 maanden te laten steriliseren. Hiermee minimaliseert de kans op melkkliertumoren (borstkanker) en baarmoederontsteking op latere leeftijd. Wij raden het gebruik van de poezenpil af, omdat deze de kans op baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte vergroot (zelfs al na één keer gebruik!).

Katers kunnen gaan sproeien (geurmerk achterlaten door ergens tegenaan te plassen). Bovendien maken ze vaak lange zwerftochten op zoek naar een krolse poes, met grote kans op aanrijdingen en vechtpartijen onderweg. Daarom adviseren we om de kater te castreren op de leeftijd van 6 maanden.

Progesteronbepaling

Een succesvolle voortplanting begint bij het bepalen van het juiste moment voor de dekking, ofwel wanneer het dier het meest vruchtbaar is en de eisprong plaatsvindt. Om de eisprong en daarmee het juiste moment van dekken zo goed mogelijk te voorspellen, kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht voor een progesteron bepaling.

Vlak voor de eisprong zullen de eierstokken meer progesteron (zwangerschapshormoon) produceren. Bereikt het progesteron een bepaalde waarde, dan weten we dat de eisprong heeft plaats gevonden. Aan de hand van de progesteronwaarde geven wij u advies over het juiste dekmoment.

In Nederland kan het progesteron in het bloed op verschillende manieren worden bepaald. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van een kleurentest of een eenvoudige ELISA test. Deze testen zijn eenvoudig uit te voeren, zorgen voor een snel resultaat en er is geen dure apparatuur nodig. Helaas zijn deze testen erg onbetrouwbaar en geven ze veel wisselende resultaten. Om deze reden hebben wij als kliniek niet voor deze methode gekozen. De meest betrouwbare methode op het moment is het meten van het progesteron door middel van een RIA methode of immulite. Deze methode zorgt voor een zeer betrouwbaar en kwantitatief resultaat en is in Nederland ook humaan de gouden standaard.

Heeft u vragen over de progesteron bepaling of wilt u een afspraak maken hiervoor, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Echo van de dracht

Met een echo kunnen we vier weken na de dekking vaststellen of uw kat of hond drachtig is. Voor de dierenarts is het een sport om met de echo het aantal pups juist te voorspellen. Maar zeker bij een groot nest lukt het niet altijd om goed te tellen. Om het aantal definitief vast te stellen, kan er één weel voor de werpdatum een röntgenfoto worden gemaakt. Door het tellen van het aantal schedeltjes is dan precies duidelijk hoeveel pups of kittens er straks geboren gaan worden.

Sterilisatie en castratie

Er zijn verschillende redenen voor sterilisatie en castratie. De belangrijkste reden hiervoor is de kans op borstkanker (melkkliertumoren) te verkleinen. Ook voorkomt sterilisatie dat uw huisdier op latere leeftijd baarmoederontsteking krijgt. Daarnaast worden gedragsproblemen tijdens de loopsheid, schijndracht en de kans op ongewenste zwangerschappen voorkomen door sterilisatie.

Indien u geen nestje wilt, adviseren we ook om het dier op jonge leeftijd te laten steriliseren. Op een leeftijd van circa zes maanden adviseert Lingehoeve om uw hond of kat te laten steriliseren.

Heeft u vragen over wel of niet steriliseren, over de ingreep zelf of wilt u een afspraak maken, dan kunt u uiteraard altijd bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website