Vuurwerkangst: alles wat u moet weten

Binnenkort is het weer zover: Oud & Nieuw! Voor ons een leuk feest; en hoewel er genoeg huisdieren zijn die stoïcijns op de bank blijven liggen, is de  jaarwisseling voor sommige honden en katten een angstaanjagend gebeuren. Het liefst kruipen ze zover mogelijk weg van alle knallen, of dribbelen ze juist continu nerveus heen en weer. Er is een aantal oplossingen voor deze vuurwerkangst. Het is afhankelijk van uw huisdier, de ernst van de angst  en uw situatie, wat het beste is.

Blijf in de buurt

Laat uw dier niet alleen met de jaarwisseling. Met name honden zijn erg gericht op hun baasje, en uw aanwezigheid alleen al kan geruststellend zijn.

Training

Dit is eigenlijk de mooiste oplossing, omdat dit het probleem bij de kern aanpakt. Een dier kan leren dat de knallen niets betekenen en niet eng zijn.
Zo pakt u dat aan:

  • Let op wat u uw dier vertelt met uw gedrag: als u uitstraalt dat er niets aan de hand is, geeft dat voor uw huisdier een heel ander signaal dan wanneer u hem overmatig gaat troosten. Een dier kan dat opvatten als: mijn angst is terecht. (Er zijn trouwens ook gevallen bekend van dieren die totaal niet bang zijn, maar die zich wel zo gedragen, omdat ze weten dat ze dan lekker geknuffeld worden. Slimmeriken). Uw bange dier continu troosten kan dus averechts werken; afleiden door met hem te spelen of hem wat lekkers te geven (liever geen oliebol: krenten zijn giftig) helpt een stuk beter. Probeer een positieve associatie op te bouwen met het hele nieuwjaarsgebeuren.
  • Negeer zelf de knallen. Niets aan de hand toch?
  • Vanzelfsprekend, maar geef een bang dier nooit op zijn donder.
  • Preventief: er zijn een heleboel Youtube-filmpjes te vinden met vuurwerkgeluiden om een dier aan te laten wennen. Onder aan dit artikel staan er drie. Een superoplossing, maar er is veel geduld voor nodig! Begin hier ongeveer 2 maanden van tevoren mee. Kies een rustig moment, start met een laag volume en voer dit op tot vlak voor het punt dat uw dier erop reageert. Doe dit dagelijks. Het volume mag iets opgevoerd worden als uw dier  de geluiden 10 minuten zonder zorgen tolereert. Het allerbelangrijkste is dat u niets forceert; geduld loont. Er zijn medicijnen beschikbaar die angstremmend werken zonder het leervermogen aan te tasten. Voor echt moeilijke gevallen is dat een optie.
Medicatie

Veel baasjes denken dat een pilletje hun dier zorgeloos doet slapen. Zo simpel is het helaas niet. Er zijn verschillende kalmeringsmiddelen op de  markt, maar ze zijn niet allemaal even onschuldig. Als Lingehoeve Diergeneeskunde gebruiken wij een veilig middel dat enigszins versuft, maar vooral angstremmend is.

Stressvermindering

Er zijn verscheidene middelen die stress helpen verminderen, zoals verdampers die een stof uitscheiden die alleen door uw dier geroken kan worden, maar ook het Royal Canin Calm Diet of Zylkene tabletten kunnen helpen diabetes medicine. Begin hier 2 -4 weken van tevoren mee.

Hopelijk helpen deze tips om uw  dier een onbezorgd Oud & Nieuw te laten beleven. Rest ons niets anders dan uzelf een fantastisch nieuw jaar te wensen!
Team Lingehoeve Diergeneeskunde