December – Vuurwerkangst bij uw huisdier

Binnenkort is het weer zover: Oud & Nieuw! Voor ons een leuk feest; en hoewel er genoeg huisdieren zijn die stoïcijns op de bank blijven liggen, is de jaarwisseling voor sommige honden en katten een angstaanjagend gebeuren. Het liefst kruipen ze zo ver mogelijk weg van alle knallen, of dribbelen ze juist continue nerveus heen en weer.

Er zijn een aantal oplossingen tegen deze vuurwerkangst. Het is afhankelijk van uw huisdier, de ernst van de angst en uw situatie wat het beste is.

 

Blijf in de buurt

Laat uw dier niet alleen met de jaarwisseling. Met name honden zijn erg gericht op hun baasje, en uw aanwezigheid alleen al kan geruststellend zijn.

Zorg daarnaast voor een veilige plek waar het dier zich kan terug trekken (met op die plek ook water, voeding en evt. kattenbak), sluit ramen en gordijnen, laat het licht in huis aan en zet muziek ter afleiding op.

Mocht het vuurwerk in uw omgeving extreem zijn, dan kunt u ook overwegen om samen met uw huisdier Oud & Nieuw elders te vieren.

 

Training

Dit is eigenlijk de mooiste oplossing, omdat dit het probleem bij de kern aanpakt. Een dier kan leren dat de knallen niets betekenen en niet eng zijn. Begin 1-2 maanden voor Oud & Nieuw.

Zo pakt u dat aan:

  • Let op wat u uw dier vertelt met uw gedrag: als u uitstraalt dat er niets aan de hand is, geeft dat voor uw huisdier een heel ander signaal dan wanneer u hem overmatig gaat troosten. Een dier kan dat opvatten als: mijn angst is terecht. (Er zijn trouwens ook gevallen bekend van dieren die totaal niet bang zijn, maar die zich wel zo gedragen, omdat ze weten dat ze dan lekker geknuffeld worden. Slimmeriken.)
  • Uw bange dier continue troosten kan dus averechts werken; afleiden door met hem/haar te spelen of hem/haar wat lekkers te geven (liever geen chocolade en oliebollen: chocolade en krenten zijn giftig) helpt een stuk beter. Probeer een positieve associatie op te bouwen met het hele Oud & Nieuw.
  • Negeer zelf de knallen. Niets aan de hand toch?
  • Vanzelfsprekend, maar geef een bang dier nooit op zijn donder.
  • Preventief: er zijn een heleboel YouTube-filmpjes te vinden met vuurwerkgeluiden. Een superoplossing, maar er is veel geduld voor nodig! Begin hier 2 maanden van tevoren mee; misschien dus meer een goed voornemen voor volgend jaar. Kies een rustig moment, start met een laag volume en voer dit op tot vlak voor het punt dat uw dier erop reageert. Doe dit dagelijks. Het volume mag iets opgevoerd worden als uw dier de geluiden 10 min zonder zorgen tolereert.

Het allerbelangrijkste is dat u niets forceert; geduld loont. Er zijn medicijnen beschikbaar die angstremmend werken zonder het leervermogen aan te tasten. Voor echt moeilijke gevallen is dat een optie.

 

Stressvermindering

Er zijn verscheidene middelen die stress helpen verminderen, zoals verdampers die een stof uitscheiden die alleen door uw dier geroken kan worden (Feliway® voor de kat en Adaptil® voor de hond), maar ook het Royal Canin Calm Diet® of Zylkéne® tabletten kunnen helpen. Begin hier 2-4 weken van tevoren mee.

 

Medicatie

Veel baasjes denken dat een pilletje hun dier zorgeloos doet slapen. Zo simpel is het helaas niet. Er zijn verschillende kalmeringsmiddelen op de markt, maar ze zijn niet allemaal even onschuldig. Als Lingehoeve Diergeneeskunde gebruiken wij een veilig middel, Alprazolam® dat enigszins versuft, maar vooral angstremmend is.

 

Hopelijk helpen deze tips om uw dier een onbezorgd Oud & Nieuw te laten beleven.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op: 0488 – 48 29 00

 

Als laatste rest ons niets anders dan u en uw huisdier een fantastisch nieuw jaar te wensen!

Team Lingehoeve Diergeneeskunde